Inden Afrejse

3

Om landet og kulturel bevidsthed

Tanzania, officielt kendt som Forenede Republik Tanzania, er et relativt stort land i Østafrika med omkring 58 millioner indbyggere.

Hovedstaden i Tanzania er Dodoma, selvom den største by med det højeste antal indbyggere er Dar es Salaam. Tanzania har religionsfrihed, og de forskellige religiøse grupper eksisterer fredeligt side om side.

Det er vigtigt at respektere alle kulturelle forskelle. Badetøj er passende på alle strandresorts (når du besøger Zanzibar) og ved din hotels/lodges swimmingpool, men ikke i byen. Topløs solbadning er forbudt. At klæde sig i overensstemmelse med kulturen indebærer at dække skuldre, knæ og udskæring. Vær også forsigtig med gennemsigtigt tøj.

Tilladelse skal indhentes, før man tager nærbilleder eller direkte billeder af lokale mennesker.

Sprog

Der tales mere end 100 forskellige sprog på tværs af Tanzania, men det officielle sprog er Kiswahili og engelsk. Selvom mange tanzanianere, der bor i byen, også taler engelsk. Mængden af engelsk, som tanzanianerne taler, varierer. Nogle taler flydende engelsk, mens andre kun kan nogle få ord. Enhver indsats for at sige nogle få ord på det lokale sprog vil blive mødt med stor glæde.

Hilsner
Swahili Dansk oversættelse Svar på swahili Dansk oversættelse
Jambo Hej Jambo Hej
Mambo Hvordan går det? Poa Cool
Habari ya
asubuhi/mchana/jioni?
Hvordan er din morgen/eftermiddag/aften? Nzuri (na wewe?)
Nzuri sana (na wewe?)
Godt (og dig?) Rigtig godt (og dig?)
* Shikamo Jeg respekterer dig Marahaba Jeg accepterer din respekt

* Shikamo er en hilsen, der bruges til at hilse på ældre mennesker for at vise dem respekt, hvilket er noget, der værdsættes i den tanzanianske kultur.

Typiske dyr på safari
Swahili Dansk swahili Dansk
Tembo Elefant Simba Løve
Kifaru Næsehorn Chui Leopard
Twiga Giraf  Nyati Bøffel

Baggage

Venligst pak dine ejendele i en taske uden hjul eller stive håndtag – f.eks. en duffelbag eller lignende i stedet for stive kufferter. Stive kufferter er svære at få til at passe ind i safaribilen.

Prøv at bruge noget, der kan låses og er vandtæt, da bagagen ofte ender på taget af dit safarikøretøj.

En lille taske til en dagsrygsæk, hvor du kan opbevare små ting, er også at foretrække. Den bør også være blød og så let som muligt.

For camping vil alt campingudstyr blive stillet til rådighed, undtagen en 4-sæsoners sovepose (kan stilles til rådighed efter anmodning).

Elektricitet

På safari er det muligt at oplade dine enheder i safari-bilen. Alle hytter har el-stik på værelserne, og teltlejren har et opladningssystem ved spisestedet, der gør det muligt for dig at have alle dine enheder opladet til enhver tid.

Tanzania bruger stik i britisk stil, så hvis opladerne til dine enheder har et andet stik, anbefales det at medbringe en britisk konverter.

Det anbefales også at medbringe en powerbank. Vi anbefaler at medbringe en lille lommelygte eller forlygte.

Hårtørrere kræver ekstra strøm, derfor er det ikke tilgængelig i nogle lejre og hytter.

VISUM &
FORSIKRING

Forsikring

Det anbefales kraftigt, at du sikrer omfattende forsikringsdækning med et passende beløb for at beskytte dig mod forskellige potentielle risici.

Denne forsikring skal omfatte dig, dine rejsefølgesvend og dine familiemedlemmer.

Den vil give beskyttelse mod uforudsete rejserelaterede problemer, herunder, men ikke begrænset til, aflysninger, afbrydelser, forsinkelser, tab eller tyveri af rejse-dokumenter og personlige ejendele, medicinske udgifter og nødtransport.

Visum

Det er dit ansvar at få det nødvendige visum til din rejse til Tanzania. Et visum til koster $50. For at få visum til Tanzania har du to muligheder;

1) Du kan enten ansøge om det ved skranken, når du ankommer til Tanzania. Dette vil tage noget tid, du skal gennem flere køer. Betaling for visa ved indrejse til Tanzania er kun i amerikanske dollars.

2) Den mulighed, som vi varmt anbefaler, er, at du ansøger om dit visum online. Det er en enkel måde at ansøge om visum på, og du springer de længste køer i lufthavnen over ved din ankomst. Du udfylder dine oplysninger på hjemmesiden og så har du dit visum om cirka 3-4 uger. Ansøg om dit visum her: https://visa.immigration.go.tz/

VALUTA &
DRIKKEPENGE

Valuta i Tanzania

Den officielle valuta, der bruges i Tanzania, er Tanzaniske Shilling. Den fungerer som det primære betalingsmiddel inden for landets økonomi.

Amerikanske dollars (USD) accepteres bredt og foretrækkes til specifikke betalinger i Tanzania, såsom afregning af eventuelle afsluttende rejseudgifter og drikkepenge til guider. Når du planlægger din rejse, skal du skaffe en tilstrækkelig mængde USD til at dække dine forventede
udgifter. For mere favorable valutakurser anbefales det at medbringe $50 til $100 sedler.

Bemærk, at amerikanske dollars dateret før 2009 ikke accepteres i Tanzania på grund af risikoen for forfalskning.

Betalings- og kontante muligheder

Når det kommer til betalinger under din rejse i Tanzania, er der flere muligheder at overveje. Kreditkort som Visa og Mastercard accepteres i udvalgte steder i byerne. Vær dog opmærksom på, at nogle virksomheder kan pålægge et gebyr på kreditkorttransaktioner, som kan variere fra 3,5% til 5% af transaktionsbeløbet.

Det er vigtigt at huske på, at selvom kreditkort er en levedygtig betalingsmulighed og også mulig på visse lodges og lejre, er der tilfælde, hvor denne metode måske ikke er tilgængelig på grund af upålidelig internetforbindelse. I sådanne tilfælde er det tilrådeligt at have alternative betalingsarrangementer på plads.

Selvom kreditkort giver bekvemmelighed og bliver stadig mere accepteret, er der stadig nogle steder, der ikke accepterer dem Derfor anbefales det at have en kombination af betalingsmetoder til din rådighed for at sikre problemfrie transaktioner under dit ophold i Tanzania.

Tanzaniske shilling kan altid hæves fra lokale hæveautomater, og amerikanske dollars kan altid veksles til tanzaniske shilling.

Drikkepenge

Drikkepenge i Tanzania er ikke obligatoriske, men det er en mulighed for at anerkende de indsats, som dem der bidrager til at gøre din tur uforglemmelig. Som med enhver kulturel praksis, går en respektfuld attitude og ægte værdsættelse langt i at fremme positive interaktioner under din tanzanianske oplevelse.

For guiden foreslår vi en daglig drikkepenge på $10-$15 per person (spørg venligst efter en separat anbefaling til drikkepenge i klatresituationer).

Hvis du er på en budgetsafari, anbefaler vi også at give $5-$8 per person per dag til kokken.

Under korte gåture med bevæbnede parkrangere er det almindeligt at give en drikkepenge på $5-$10 per person per dag.

At vise værdsættelse over for de ansatte ved lodges og lejre med små drikkepenge (f.eks. $1) værdsættes meget, og mange lodges og lejre har en generel drikkepengedåse til din bekvemmelighed.

Når du spiser på restauranter, især i større byer, er det skik at efterlade omkring 5% i drikkepenge. Alternativt, hvis du er tilfreds med servicen, værdsættes det også at afrunde regningen til et rundt beløb.

Husk, at selvom disse anbefalinger giver en generel retningslinje, er det vigtigste ved drikkepenge at afspejle din taknemmelighed for den fremragende service, du modtager.

SUNDHED

Malaria

Malaria er endemisk i Afrika. Moshi er en af de byer, hvor forekomsten er lav, men hvis du rejser til f.eks. Zanzibar eller Dar es Salaam, er forekomsten høj.

Malariamyg kan ikke overleve i en højde på 1500 meter eller derover. Så i nationalparker som f.eks. Ngorongoro, som ligger i en højde af 2000 meter eller derover, er der ingen myg. Generelt behøver du ikke bekymre dig om malaria under en safari, selvom det kan være klogt at medbringe myggespray i tilfælde af andre insekter, der kan bide.

Bemærk: Konsulter venligst din læge for hjælp med at finde den mest passende profylaktiske medicin.

Personlig medicin

Husk at medbringe tilstrækkelige forsyninger af eventuelle personlige medicin, der skal vare hele din rejse.

Vi anbefaler, at du bærer dine vigtige medicin i din håndbagage i tilfælde af, at ind-checket bagage skulle blive væk.

Det anbefales også at medbringe en kopi af din læges recept i tilfælde af problemer ved toldkontrol.

Pakkeliste til medicinske forsyninger

  • Insekt- og myggespray
  • Antiseptisk creme
  • Malariatabletter (søg rådgivning hos din læge)
  • Smertestillende (f.eks. paracetamol og ibuprofen)
  • Medicin mod diarré (f.eks. indeholdende Loperamid)
  • Antihistamin tabletter
  • Tabletter mod køresyge
  • Rehydreringssalte
  • Solcreme og after sun
  • Ordineret medicin (skal pakkes i din håndbagage)

Hjemrejse

Vær venligst opmærksom, at når du rejser hjem til Danmark er det ikke tilladt at medbringe planter og planteprodukter i bagagen eller som en del af din personlige bagage. Overtrædelse af dette kan medføre sanktioner og i værste fald bøde. Læs mere om rejsereglerne her.