Med sin højde på 5.985 m står den tre millioner år gammel stratovulkan, Kilimanjaro, som det højeste bjerg i Afrika med kaldenavnet ‘Afrikas tag’ (‘The rooftop of Africa’). Bjerget omfattede oprindeligt tre vulkaner Kibo, Mawenzi og Shira, der blev dannet for omkring 1 million år siden. Mawenzi ophørte med at udbryde, og Shira kollapsede, mens Kibo fortsatte med at gå i udbrud indtil for ca. 150.000-200.000 år siden og er stadig teknisk set i dvale. Det allerhøjeste punkt blev navngivet Uhuru Point efter Tanzanias uafhængighed i 1961. Kilimanjaro er idag verdens højeste fritstående bjerg.

Kilimanjaro beriger Kilimanjaro Nationalpark, der blev erklæret en nationalpark i 1973 og officielt åbnede for turisme i 1977. Nationalparken ligger i det nordlige Tanzania, når byen Moshi, og dækker et område på 1.688 kvadratkilometer.

I 1987 erklærede De Forenede Nationers Uddannelsesvidenskabelige og Kulturelle Organisation (UNESCO) stedet et verdensarvssted, og i 2013 blev det erklæret ‘Et Naturligt Vidunder’ i Afrika.

Opstigningen af bjergets skråning er en klimaturné fra tropisk til arktisk med i alt fem forskellige økosystemer. Bjergets økosystemer er lige så storslået og smukke som de er forskellige.

 

Dyrkningszonen:

Store dele af bjergets hældninger og det første økosystem benyttes til at dyrke bananer, afgrøder af majs, kassava samt kaffe, og kaldes dyrkningszonen. Denne zone starter i en højde af ca. 800 meter og slutter i en højde af cirka 1.800 meter.

 

Bjergskov zonen:

Ved en højde af ca. 1.800 meter begynder en ny klimazone. Bjergskoven, hvor både blå aber og colobusaber er at spotte. Med sine livlige farver er denne regnskovs jungle ganske enkelt forbløffende.

 

Hedezonen:

Regnskovens klimazone ender ved en højde af ca. 2.800 meter, hvor endnu en ny klimazone begynder, hedezonen. En klimazone med uberegnelige temperaturændringer, der når over 40 Cº i dagtimerne og under 0 Cº i nattetimerne. Hvor skyerne er i øjenhøjde og ved enden af denne klimazone vil du være i en højde af ca. 4.000 meter, med kun få skyer til at beskytte fra UV-strålerne.

 

Den alpine ørken zone:

Hvor en klimazone slutter, begynder en ny. Med kun en meget lille mængde årlig regn, en undertrykkende sol og temperaturer under nul er klimaet i den alpine ørken begyndt. En åbenbaring af Kilimanjaros gamle historie med dens vulkanske klipper. Med udsigt over bjergene på toppen og dybe kløfter på skråningen og grene i kraterkanten, hvor smeltet lava sprængte igennem under forhistoriske udbrud. Et klima, der fortsætter til en højde på ca. 5.000 meter.

 

Den arktiske zone:

Til den sidste klimazone på det storslåede bjerg, Kilimanjaro. Den arktiske zone, der starter i en højde af ca. 5000 meter og fortsætter op til bjergtoppen, Uhuru Peak, på 5.895 meter, med den fantastiske udsigt over de evige gletsjere.

At bestige Kilimanjaro til toppen, Kibo, tager 5 til 8 dage afhængigt af ruten. Jo flere dage, jo større er muligheden for at erobre bjergtoppen. Der er seks bjergruter, man kan vælge imellem for at nå bjergtoppen. Hver rute tilbyder forskellige attraktioner og udfordringer.

Hans Meyer og Ludwig Purtscheller var de første mennesker, der vides at have nået toppen af Kilimanjaro i 1889. Følg i deres fodspor ved at vandre spektakulære ruter, nemlig Marangu-ruten, Machame-ruten, Lemosho-ruten, Rongai-ruten, Umbwe-ruten og Londrossi-ruten for at nå ‘Afrikas tag’ (‘The roof of Africa’).

Mange konkluderer bjergbestigning af Kilimanjaro til at være højdepunktet i Tanzania. Da Kilimanjaro er et af verdens mest tilgængelige bjergtoppe, er det at nå Uhuru Peak et eventyr, der kan opnås af både førstegangs bjergvandrere og erfarne trekking entusiaster.

At bestige Kilimanjaro passer ind i enhver rejseplan til resten af Tanzania og det ville være en skam ikke at planlægge bjergbestigning af Kilimanjaro i rejseplanerne. Selv hvis det ikke er en fuld bjergbestigning til toppen, men blot en en-dags vandretur, hvor du vandrer via Marangu-ruten fra en højde af 1.800 meter til 2.720 meter.

Klima

Der er to regnsæsoner i løbet af året. Den lange regnsæson er fra marts til maj og er den, hvor det regner omkring bjergsiden og hvor sne samler sig på toppen. Den korte regnsæson er fra november til midten af december.

Den tørre sæson er fra slutningen af juni til oktober og slutningen af december til februar. Nætterne er kølige og dagene helt klare.

Nationalparken ligger i en højde mellem 1.700 meter og 5.895 meter, med en årlig gennemsnitlig nedbør mellem 828 mm ved den alpine ørken til 2.500 mm ved bjergskov zonen.

Bedste tidspunkt at besøge parken:

Kilimanjaro kan besøges hele året. Klimaet er dog bedst egnet til trekking i de tørre sæsoner juni-oktober og midten af december til februar, når himlen er klar og bjergtoppen let kan ses. De fleste undgår april og maj, når der er kraftig monsunregn. Du kan dog bestige bjerget hele året ud, såfremt du har korrekt tøj og udstyr.

Tilgængelighed

Parken er tilgængelig via vej til alle ruternes hovedindgange.

Park indgangene ligger tættest på byen Moshi, hvilket gør denne by til den mest fortrukne at overnatte i før bjergbestigningen.

Indlogering

Blandt alle de 6 ruter er Marangu-ruten den eneste rute, der tilbyder overnatning i bjerghytter, hvor resten af ruterne vil være camping. Mega Adventures tilbyder alle camping faciliteter under bjergbestigningen.

Aktiviteter

  • Vandretur til toppen
  • En-dags vandretur eller få dages vandretur

Best Selling Tours

Send us your details

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder