Gombe Nationalpark først anerkendt som et vigtigt reservat for chimpanser og andet dyreliv i 1943, da det blev udnævnt som et dyrereservat og senere blev opgraderet til en nationalpark af den tanzanianske regering i 1968. Med sine kun 52 kvadratkilometer er Gombe den mindste nationalpark i Tanzania. Gombe er beliggende i det vestlige Tanzania og grænser op til Congo ved bredden af Tanganyikasøen.

Nationalparken er præget af stejle dale og skovvegetation lige fra græsarealer til tropisk regnskov, hvilket gør dette til det perfekte hjem for chimpanser. Den største attraktion i Gombe er bestemt chimpanser, der bor beskyttet inden for nationalparkens grænser. Med guidede vandreture tages besøgende gennem skoven i søgen efter at spotte og sidde med disse fascinerende store aber, som deler omkring 98% af deres gener med os mennesker. Uden tvivl en bemærkelsesværdig oplevelse, der vil give livslange minder og helt sikker et højdepunkt for mange besøgende.

Skovens habitat af chimpanser er det, der gjorde Gombe Nationalpark berømt, idet chimpanserne oprindeligt var genstand for forskning af den berømte videnskabskvinde og kæmper for dyre bevarelse, Dr. Jane Goodall, hvis undersøgelser startede i 1960. Jane Goodall tilbragte mange år i Gombes skove, hvor hun studere de truede chimpansers opførsel og grundlagde et forskningsprogram for adfærdsforskning, som i dag er verdens længst strækkende forskningsundersøgelse af sin art.

Men chimpanser er ikke det eneste dyreliv i Gombe Nationalpark, idet dens skove også beboes af en række andre vilde dyr. Mærkbart er Gombe Nationalpark et paradis for aber, hvor den tropiske regnskov er hjemsted for flere arter, såsom anubisbavianer, den røde colobus abe, rødhale aben samt grøn marekat og den blå abe, der begge er en del af familien ‘hundeaber’ (‘the gentle monkey family’), som fra naturens side er blide af sind fra fødsel af. Men Gombe er ikke blot et hjemsted for aber, idet det også er hjemsted for over 200 fuglearter, busksvin og en række slangearter. Længere inde i den tætte skov lever der også små antiloper.

Udover chimpanse trekking, kan besøgende også tage en svømmetur i søen Tanganyika, der af mange betragtes som det pureste vand på jorden, hvilket gør det vidunderligt at svømme i. Men mere end det holder Tanganyikasøen også verdens største mangfoldighed af ciclider. Ciclider er farvestrålende ferskvandsfisk, der med stor fryd kan observeres enten ved at snorkle eller med dykkerudstyr svømme blandt dem. Hvis ønsket ikke er at tage en svømmetur, kan de smukke ciclider nydes på en vidunderlig bådudflugt på søen.

At komme rundt i parken er med et safari-køretøj, som i andre nationalparker. I Gombe Nationalpark er vandreture den eneste måde at udforske parken på, hvilket virkelig bringer dig i kontakt med naturen.

Klima

I modsætning til andre nationalparker og steder i landet, der har to regnsæsoner, oplever Gombe Nationalpark blot en enkelt regnsæson, november-april. Det regner sjældent i løbet af dagen, men om eftermiddagen vil regn og tordenvejr sandsynligvis opstå.
Den tørre sæson er maj-oktober.

Maj til august er de koldeste nætter med temperaturer ned til 15 Cº. Eftermiddags temperaturer er normalt omkring 27 Cº. Årets højeste temperaturer forekommer september og oktober, men med blot en lille stigning sammenlignet med andre måneder.

De koldeste dage forekommer november-april, men har ligeledes også den højeste luftfugtighed. Eftermiddags temperaturer er omkring 25 Cº og 17 Cº i løbet af natten.

Bedste tidspunkt at besøge parken:

Det bedste tidspunkt for chimpanse trekking er i den tørre sæson, hvor de har tendens til at være mere i de nedre bjergskråninger, særligt juni-november, da der er risiko for minimalt regn i maj, som er starten på den tørre sæson. Det kan i regnsæsonen tage længere tid at finde frem til chimpanserne. Nogle gange op til 4 timers vandring.

Tilgængelighed

Parken er tilgængelig via fly, fra Arusha lufthavn (afhængigt af tilgængelighed) for de, der udvider deres eventyr efter at have besøgt det nordlige safari distrikt samt tilgængelig via fly med daglige indenrigsflyvninger fra Julius Kambarage International Airport i Dar es Salaam til byen Kigoma. Ligeledes er Gombe tilgængelig via privat bådtur fra Kigoma, som tager ca. 1,5 time.

Indlogering

Indkvartering inde i parken kan enten være på en campingplads eller tented lodge.

Aktiviteter

Chimp trekking: Nationalparken har indført strenge regler for at beskytte besøgende og chimpanserne. Sæt mindst 2 dage af til at se dem, da der ikke er nogen garantier for, hvor de kunne være fra dag til dag.

  • Vandreture
  • Svømmeture
  • Snorkeling

Best Selling Tours

Send us your details

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder